Veelgestelde vragen

Op deze pagina hebben we de meest voorkomende vragen verzameld om jou op weg te helpen bij het kopen of verkopen van een caravan bij Noord Caravans. Wordt jouw vraag niet beantwoord op deze pagina? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons deskundige team staat klaar om alle vragen te beantwoorden en jou te voorzien van persoonlijk advies.

Een vrijwaringsbewijs is een officieel document dat aangeeft dat het eigendom van de caravan is overgedragen van de verkoper naar de koper. Dit document toont ook aan dat je niet langer verantwoordelijk bent voor de verzekering van de caravan. Met de vrijwaring van de caravan is het mogelijk om de lopende caravanverzekering per direct op te zeggen, waarmee je voorkomt maanden onterecht te moeten betalen. Het is daarom van belang dat je dit bewijs goed bewaard.

Bij het verkopen van een caravan zijn er bepaalde papieren die je nodig hebt. Zo heb je het kentekenbewijs met de tenaamstellingscode nodig. In de meeste gevallen is het kentekenbewijs een plastic kaart, vergelijkbaar met een pinpas. Het kan ook zijn dat je een papieren kentekenbewijs hebt. Dan heb je hiervan alleen het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs nodig.

Ben je het kentekenbewijs kwijt? Vraag dan een nieuwe aan bij het RDW. Het is belangrijk om de benodigde papieren voor de verkoop van jouw caravan in orde te hebben, zodat de overschrijving van het kenteken correct kan worden afgehandeld en het eenvoudig en zonder moeite verloopt.

De regels voor het parkeren van jouw caravan op je eigen oprit kunnen per gemeente verschillen. Sommige gemeenten hanteren een maximale parkeerduur terwijl andere gemeenten geen specifieke voorwaarden stellen aan het parkeren of tijdelijk stallen van jouw caravan. Bekijk de website van de betreffende gemeente om te achterhalen wat de regels zijn in jouw specifieke woonplaats.

De maximumsnelheid waarmee je met een caravan mag rijden verschilt per land en is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type weg, het gewicht van de caravan en de lokale verkeersregels. In Nederland geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur als het gewicht van de caravan minder dan 3500 kg is. Wanneer het gewicht meer is dan 3500 kg mag je 80 kilometer per uur rijden. Ga je naar het buitenland? Raadpleeg dan altijd de lokale verkeersregels en snelheidslimieten voordat je met een caravan gaat rijden.

De kosten van een caravanverzekering variëren tussen de €120 en €800 per jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type verzekering, de dekking, de waarde van de caravan, het eigen risico, woonplaats en de verzekeringsmaatschappij. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen zodat je de verzekeringen met elkaar kunt vergelijken en de verzekering kunt kiezen die het beste bij jou past.

Bij het kopen van een caravan is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten om ervoor te zorgen dat jij de juiste keuze maakt. Enkele punten om op te letten zijn de indeling en grootte van de caravan, het gewicht van de caravan, de staat van de caravan en de accessoires en voorzieningen die bij de caravan zijn inbegrepen. Door aandacht te besteden aan deze punten en door eventueel advies te vragen, ben je beter voorbereid om de juiste caravan te kiezen die perfect past bij jouw behoeften en wensen.

Het kiezen van de beste auto om een caravan te trekken hangt af van verschillende factoren, zoals het gewicht en de afmetingen van de caravan. Het trekgewicht van een auto is erg belangrijk bij het kiezen van een geschikte auto die veilig jouw caravan kan trekken. Let daarom bij de aanschaf van een nieuwe auto voor het trekken van een caravan op dat het trekgewicht van de auto hoger is dan het gewicht van de caravan. Vraag om advies bij een deskundige autodealer zodat jij de beste keuze kunt maken voor het trekken van jouw caravan.

Als we kijken naar de waarde van een caravan dan hebben wij het over de dagwaarde. Dit is hoeveel de caravan op dat precieze moment waard is. De dagwaarde is dus anders dan de nieuwwaarde. De waarde hangt af van bijvoorbeeld het merk, het model, de indeling, de leeftijd, de algemene staat en de uitrusting van de caravan. Extra opties zoals een mover, boiler, extra luifel of een nieuwe voortent zorgen voor een hogere waarde. Ook marktomstandigheden zoals de huidige vraag en aanbod spelen een rol. Ben je van plan om jouw caravan te verkopen? Bij Noord Caravans maken we graag een eerlijke inschatting voor jou van wat jouw caravan waard is. Hierbij nemen we alle bovengenoemde factoren in overweging.

Voor het rijden met de meeste caravans heb je het rijbewijs BE nodig. Met dit rijbewijs mag je verschillende soorten aanhangwagens achter jouw auto meenemen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, mag je met het reguliere rijbewijs B alleen caravans trekken met een totaalgewicht van maximaal 750 kilogram. De meeste luxe caravans zitten hier ruim boven waardoor het rijbewijs BE verplicht is.

De (jaarlijkse) kosten van een caravan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de verzekering, onderhoudskosten, kosten voor gasflessen en eventuele stalling- of parkeerkosten. De grootste kostenpost voor caravanbezitters is de caravanverzekering, dit kan oplopen tot €800 per jaar. De jaarlijkse kosten van een caravan kunnen in eerste instantie erg hoog lijken, maar deze kosten zijn een stuk minder hoog dan die van bijvoorbeeld een auto of een camper.