Op pad met de caravan
Met de vakantie voor de deur is het goed om even stil te staan bij de voorbereidingen die om de hoek komen kijken bij een vakantie met de caravan. Als je goed voorbereid op pad gaat is de kans immers veel kleiner dat je voor onverwachte verrassingen en problemen komt te staan.
Controle voor het vertrek
- Controleer of het gewicht van de beladen caravan het toegestane maximum niet te boven gaat. Hou als vuistregel aan dat het totale gewicht van de beladen caravan niet meer bedraagt dan zo'n 80% van het totale gewicht van de (beladen) auto. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van de auto en caravan. Informeer eens waar zich een weegbrug in de buurt bevindt. In veel gevallen helpt men je graag om de caravan even te wegen.
- Controleer in koude toestand de bandenspanning van de caravan, deze ligt veelal een stuk hoger (2,5 - 4.0 atm.) dan de bandenspanning van de auto (2.0 - 2.5) Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van de caravan. Vergeet niet de reservewielen te controleren.
- Controleer welke kogeldruk is toegestaan, kijk hiervoor op het plaatje van de trekhaak en/of op het aanvullingsblad bij het kenteken. Gebruik om de druk te meten een kogeldrukweger, deze zijn voor enkele tientjes bij de kampeershop te koop. Kies bij een wat grotere caravan voor de maximaal toegestane kogeldruk, dit komt de stabiliteit ten goede.
Controle op het moment van vertrek
- Zijn in de caravan of alle kastdeurtjes, schuifdeuren, laden, ramen, dakluiken, koelkastdeur etc. dicht en vergrendeld?
- Zit de koppeling van de caravan goed vergrendeld aan de trekhaakkogel en of is de handrembreekkabel goed bevestigd?
- Is het het neuswiel volledig opgedraaid en goed is geborgd? Zorg wel dat wieltje vrij kan draaien, bij contact met een drempel kan het wiel dan meedraaien en wordt de kans op beschadiging beperkt.
- Zijn de uitdraaisteunen geheel ingedraaid? Hou de slinger onder de handbereik want u heeft hem bij een tussenstop weer nodig.
- Zit de 12-volt stekker goed in de contactdoos van de auto en is de werking van de verlichting getest?
- Is de handrem van de caravan ontgrendeld en staan de caravanspiegels op de auto in de juiste stand?
- Heb je ingeval van het het rijden door heuvel- of bergachtig gebied twee wielblokken onder handbereik liggen zodat je in gevallen waarin de caravan moet worden ontkoppeld de caravan tegen wegrijden kan beveiligen?
Checklist
Misgrijpen op vakantie is vervelend en daarom is een checklist geen gek idee om vooraf alles op een rijtje te zetten. Zo'n checklist kun je eenvoudig samenstellen op www.meenemen.nl.
Op deze site is uit meer dan 5000 artikelen de ultieme bagagelijst samen te stellen. Naast keuze uit vooraf gedefinieerde rubrieken kun je ook een persoonlijke bagagelijst samenstellen. Deze lijst kan vervolgens worden uitgeprint.
Route en kosten
Via online routeplanners kun je online de route naar je vakantiebestemming laten berekenen maar ook de kosten (brandstof, tol) die hiermee gemoeid zijn. Via aparte menu's kun je het soort reismiddel (kleine auto, grote auto, met of zonder caravan etc.), de prijs van een liter brandstof en dergelijke instellen.
Een aantal online routeplanners:
Als je een GPS navigatiesysteem tot je beschikking hebt, zorg dan dat je goed weet hoe het werkt, en of ook de kaart van het land van bestemming is geïnstalleerd. Zet alvast het adres van de camping(s) die je gaat bezoeken in de favorieten, en installeer eventueel ook POI bestanden van flitspalen*, tankstations, supermarkten, doorgangscampings en bezienswaardigheden.
Preventietips
- Sluit voor vertrek alles goed af. Laat geen kostbare zaken zichtbaar achter in de auto of caravan, ook niet als hij afgesloten is.
- Sluit de auto en caravan goed af bij een rustpauze op een parkeerplaats en houd ze binnen het gezichtsveld.
- Bewaar cheques en pasjes nooit bij elkaar en neem niet teveel contant geld mee. Bewaar contant geld en cheques op verschillende plaatsen, zodat u bij beroving niet alles in een keer kwijt bent.
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers, zorg ervoor dat het vakantieadres en de reisroute bij familie of kennissen bekend zijn. Bel zonodig gewijzigde gegevens direct na aankomst door.
- Zorg dat je bij je belangrijke gegevens (verzekering, medicijnen, rekeningnummers, etc) kunt.
Het is in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk niet toegestaan om POI bestanden van flitspalen in je navigatiesysteem te hebben. Dit kun je eventueel makkelijk oplossen door middel van 2 aparte SD geheugenkaarten, één met, en één zonder flitspalen, mee te nemen.
BRON: http://www.caravans.net/