Hoeveel gewicht mag mijn auto trekken en welk rijbewijs heb ik nodig?

27 november 2023
Locatie Noord Caravans

Voordat je de openbare weg op gaat met jouw caravan, zijn er een aantal belangrijke zaken om te overwegen. Een van deze zaken is om te weten hoeveel gewicht jouw auto mag trekken en welk rijbewijs je nodig hebt om met een caravan te mogen rijden. In dit artikel gaan we dieper in op deze kwesties en voorzien we je van alle nodige informatie.

Het juiste gewicht voor jouw auto

Voordat je een caravan aan jouw auto koppelt, is het van belang om te weten welk trekgewicht je voertuig aankan. Het trekgewicht vertegenwoordigt het maximale gewicht dat jouw auto veilig en effectief kan voortrekken. Dit vormt de basis voor een veilige en comfortabele rijervaring, zowel voor jou als bestuurder als voor andere weggebruikers.

Het trekgewicht van een auto wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de kracht van de motor, de ophanging, de remcapaciteit en de constructie van het voertuig. Het overschrijden van het trekgewicht kan leiden tot verminderde prestaties, verhoogde slijtage van de auto en verminderde veiligheid op de weg.

Gelukkig zijn er verschillende bronnen die je kunt raadplegen om het geschikte trekgewicht van jouw auto te achterhalen. Zo kun je het kenteken van jouw auto invoeren op de website van de RDW om erachter te komen welk gewicht jouw auto mag trekken en wat het lege gewicht en het laadvermogen van jouw auto is. Ook kun je de rekentool van de ANWB gebruiken om te berekenen welke caravan het beste bij jouw auto past.

Rijbewijs vereisten voor het trekken van een caravan

Je hebt niet altijd hetzelfde rijbewijs nodig om met een caravan te rijden, dit hangt af van het gewicht van de combinatie. In Nederland zijn de rijbewijs vereisten voor het trekken van een caravan als volgt:

Rijbewijs B

Een standaard rijbewijs B biedt je de mogelijkheid om een auto te besturen die een caravan trekt. Deze combinatie is toegestaan, zolang het totaalgewicht van zowel de auto als de caravan niet meer bedraagt dan 3.500 kg. Het totaalgewicht omvat niet alleen het lege gewicht van de auto en de caravan, maar ook het laadvermogen dat je binnen deze limiet kunt dragen.

Rijbewijs B+

Met het rijbewijs B+, dit is een ander rijbewijs dan je reguliere auto rijbewijs en is een tussenstap naar een BE rijbewijs en met deze toevoeging mag je een caravan trekken zolang het gecombineerde gewicht van de auto en de caravan niet hoger is dan 4.250 kg. Dit biedt een iets ruimere marge dan het standaard rijbewijs B en is ideaal voor mensen die een iets grotere caravan willen meenemen.

Rijbewijs BE

Het rijbewijs BE opent een bredere reeks mogelijkheden voor caravan liefhebbers. Met dit rijbewijs kun je een caravan trekken met een maximaal gewicht van 3.500 kg. Hierdoor kun je kiezen uit een breder scala aan caravans. Onder bepaalde voorwaarden is het ook toegestaan om een caravan te trekken van meer dan 3.500 kg. Heb je het rijbewijs BE gehaald vóór januari 2013? Dan gelden er andere regels. Met dit rijbewijs is er geen grens aan het lege gewicht plus het laadvermogen.

Veilig en zorgeloos onderweg

Voor een avontuurlijke, zorgeloze en vooral veilige reis met jouw caravan is het van belang om te begrijpen hoeveel gewicht jouw auto mag trekken en welk rijbewijs je nodig hebt om met een caravan te rijden. Het maken van een weloverwogen keuze op basis van deze informatie zal bijdragen aan een ontspannen reis, terwijl je volledig in controle blijft.

Recente blogs