Al voor 1943 hadden de gebroeders Jan Cornelis en Barend Otten uit Muntendam een kleine test caravan gebouwd. Maar omdat niet lang daarna de tweede wereld oorlog uitbrak zijn zij pas in 1956 echt gestart met de caravan carrosseriefabriek op het Loeg 37 te Muntendam (provincie Groningen). Vanaf dit jaar is de  productie van de Otten Caravans een feit.

De Otten Caravan was niet zomaar een caravan, alle caravans werden allen voorzien van hefdaken, dit was een exclusief handelsmerk van de firma Otten. Door hun gering hoogte was de luchtweerstand laag en daarom ook het brandstofverbruik relatief laag te noemen.

Daarnaast had de Otten Caravan tot 1982 een markant uiterlijk wat niet gevolgd werd door andere fabrikanten. Ook werden er wagens gebouwd die een korter vloeroppervlak hadden dan dat zij daklijn hadden. Na 1982 volgde er een wat meer traditionelere bouwstijl.

Ook zijn alle caravans van Otten gebouwd op dezelfde bouwwijze, namelijk een houten framewerk van iepen- of essenhout. Triplex binnenbeplating en isolatiematerialen als styropor en wattendekens en een buitenbekleding van Masonite. Masonite is een Zweeds hardboardmerk, het is buigzaam, stevig en met olie geïmpregneerd, oersterk en zeer geschikt voor caravanbouwers. De meeste fabrikanten gebruikten Masonite tot ca 1966 en stapten daarna over op aluminium of volledig polyester. Otten bleef tot het einde trouw aan Masonite. De chassis werden in plaats van een stalen buizenframe gewijzigd in ALKO onderstellen.

In de loop der jaren werden er veel modellen op de markt gebracht. De grootste Otten Caravan die in serie gebouwd werd was het type met de naam de ‘Ontdekker’, de kleinste de ‘Zwerver’. Alle type caravans op een rij van klein naar groot: Zwerver, Speurder, Trekker, Kruiser en de Ontdekker.

Om een beeld te geven wat betreft de verkoopprijzen, een Otten Zwerver kostte volgens een brochure uit 1959 3195 gulden. Voor de Kruiser werd een verkoopprijs van 4800 gulden gehanteerd.

Helaas bestaat de fabriek nu niet meer, het duurde tot 1994 tot het doek viel voor dit markante Groninger caravanmerk. Maar tot aan de dag van vandaag zijn er nog grote groepen fans van de Otten Caravan. Het is een echte liefhebbers caravan geworden. Er zijn van dit merk in Nederland nog ongeveer 1000 caravans te vinden.